Als iemand zwaar gewond is, stop de bloeding dan door de wond dicht te drukken. Bij een ongeval of andere calamiteit kunnen slachtoffers zwaar gewond zijn geraakt. Omdat hulpdiensten vaak enige tijd op zich laten wachten, kan ingrijpen door omstanders in potentie levensreddend zijn. Iemand met zwaar bloedverlies kan binnen een paar minuten overlijden als er niet wordt gehandeld. G4s veiligheidstrainingen biedt cursussen aan, die mensen leren wat ze moeten doen in zo’n situatie. Daarmee kunnen ze het verschil betekenen tussen leven of dood van een gewonde.
Zwaar bloedverlies? Druk de wond dicht
Als iemand zichtbaar veel bloed verliest, is de beste en belangrijkste handeling het stoppen van het bloeden. De wond moet koste wat het kost worden dichtgedrukt, zodat het bloed van het slachtoffer in het lichaam blijft en hij kan overleven tot hulpdiensten ter plekke zijn. Met een kledingstuk of iets vergelijkbaars moet je dan stevig op de wond drukken, waardoor je het wegstromen van het bloed belemmert. Als een lichaamsdeel een zware verwonding heeft kan er ook een tourniquet worden aangelegd door een kledingstuk in een lus te knopen. Leg het rond de ledemaat boven de verwonding, en draai het heel strak aan. Een tak of iets vergelijkbaars kan daarbij helpen. Blijf in alle gevallen druk uitoefenen en houd dat vol totdat professionele hulpverleners de zorg van je overnemen.
Leer hoe je moet handelen in kritieke situaties
Veiligheidstrainingen kunnen mensen leren hoe ze in een complexe situatie moeten ingrijpen. Om zowel de theorie als de praktijk onder de knie te krijgen, wordt er geoefend met nabootsingen van calamiteiten die in het echt voorkomen. Bij de cursussen EHBO en BHV wordt er bijvoorbeeld geoefend met EHBO-sets en oefenpoppen, die op een levensreddende manier behandeld moeten worden. Bij de cursussen ECC en TECC wordt een grootschalige calamiteit nagebootst, waarin de deelnemers verschillende vaardigheden kunnen toepassen.